Čo s neschopnými kazateľmi?

Diskusia o cirkevnej organizácii.
Veduci 07

Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa Veduci 07 »

Koncom februára 2015 sa v Račkovej uskutočnilo stretnutie vedúcich zborov. Zo združenia tam bol predseda Karol Badinský a z Únie predseda Mikuláš Pavlík a hospodár Marek Škrla. Aj keď účasť vedúcich z jednotlivých zborov nebola taká vysoká ako v minulosti, prediskutovalo sa niekoľko zaujímavých tém. Jednou z nich bola aj kvalita kazateľov. V tejto súvislosti bol zaujímavý postoj predsedu združenia. Hovoril o tom, že hoci sú si vo vedení vedomí toho, že niektorí kazatelia (týka sa to aj absolventov seminára, ktorým už končí nástupná prax) nie sú pre túto prácu vhodní, je problém im oznámiť túto skutočnosť a rozlúčiť sa s nimi. A to hlavne preto, lebo ten dotknutý a celá jeho široká rodina sa na Karola za to nahnevajú a sú schopní sa s ním aj dlhé roky nerozprávať. Toto je psychická záťaž, ktorú osobne Karol veľmi ťažko znáša, a je to prakticky najväčší dôvod, prečo k výpovedi (alebo nepodpísaniu zmluvy) nakoniec nedôjde. Jednoducho prevládne akýsi súcit s tým, kto vyštudoval seminár, na kazateľa sa nehodí, ale nič iné robiť nevie. Na to Marek Škrla trefne poznamenal, že ak sa rozhodneme nechať na zbore neschopného kazateľa, tým pádom sme sa rozhodli pre úpadok toho zboru. Na to už brat Karol nepovedal nič. Mňa len zaujíma, koľko je na Slovensku takých zborov, ktoré sa naši vedúci rozhodli nechať upadnúť.

JánD

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa JánD »

Niekedy by bolo lepšie, ak by na zbore nebol žiadny kazateľ, ako mať nejakého neschopáka. Veď ten zbor sa aj tak väčšinu sobôt v mesiaci musí postarať sám o seba, ak má kazateľ 3-4 zbory. Takže by to zvládli aj tú jednu.

ngma
Príspevky: 153
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

...ťažká téma. Zamýšľam sa prečo s tým máme problém u nás v bývalom vých. bloku a v západnej EU a USA s tým problém nemajú.
Stretol som sa jedného času u nás s kazateľom z USA a ten nám prezentoval pomerne veľmi slušne profesionálne zvládnuté menežovanie cirkevnej inštitúcie. Dokonca povedal tak, že tam si zbory vyberajú kazateľov / pripadalo mi to ako hokejový draft/, a tí čo sú "neschopní " tak sa poberú robiť inú prácu - aj v rámci cirkvi...zaujímavé bolo, že tam keď má kazateľ dve nebodaj tri malé /maloleté?/ deti tak má smolu.
Zbor pracuje v nejakom nasadení, ľudia popri svojej práci sú aktívni v zbore a z praxe vedia že ten kto má dve či tri malé deti má dosť výchovy a starostlivosti s nimi / povedal že niekedy ešte aj s manželkou - prať, variť.../ a zbor je bokom.
No nás socík asi dosť poznačil, vedúci pracovník je volený do tejto služobnosti a mal by ustáť tieto tlaky a nie plakať, aj keď Mojžiš plakal tiež, je to asi ťažké...ale naše klientelisticko - intrigujúce väzby sú asi neskutočne silné...
...čo stým, mať ho rád takého kazateľa a možno ho povzbudiť nech skúsi šťastie v inej profesii, možno mu to pomôže /aj zboru/ a zistí realitu života členskej základne...neviem či kruté??? či reálne ???? a tak sa uvoľní miesto novému asi obdarovanému absolventovi seminára.
Tá pieseň je veľmi výstižná, spievala sa ešte asi aj v socíku, v krásnom českom spevavom jazyku..." my sme tu všichni, jedna rodina, máme se rádi jeden druhého zná...., ono je to potom v cirkvi ktorá je nemocnicou pre nás všetkých chorých ako na ministerstve zdravotníctva....kde sú tiež rodiny a otec chystá miesto svojmu synovi, tete, alebo mu poskytne inú výhodu - ve´d sú rodina .....ale to už je silné kafé...

valso
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 08 Mar 2015, 23:48
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa valso »

to ngma: .. fakt ťažká téma. Zaujimavé, že z kazateľní ešte dodnes zaznievajú hanlivé vyjadrenia na bývalý režim, dokonca aj od tých, ktorí ten najlepší socializmus v cirkvi majú dodnes. Možno chybou pretrvávajúcou od zmeny vedenia po E.D. je nedostatočná kontrolná činnosť kazateľov a vyžadovanie väčšieho osobného nasadenia, angažovanosti kazateľa (prednášky, krsty, návštevy "stratených duší" a nenavštevujúcich členov a ich prinavrátenie do cirkvi, ...). Vedenie by malo mať "pevnú ruku", jasné previdlá a malo by riadiť svojich zamestnancov-kazateľov a nie naopak. Kazateľ by mal byť zas osobnosťou a istotou pre člena svojho zboru s jasným nemenným názorom. A hlavne by mal prosiť Pána o trvalú víziu, nadšenie a silu. Radšej menej kazateľov, ale kvalitných. Cirkev by nemala byť zbierkou inde na pracovnom trhu neuplatnených jedincov.

stihl

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa stihl »

Valso, svätá pravda ::good::

ngma
Príspevky: 153
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

súhlasím valso, kde ? či ako? prísť k takýmto ľuďom?

stihl

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa stihl »

Asi je to dlhodobý proces ... začať by ho malo vedenie starostlivým výberom nových kazateľov, aby z nich po rokoch mohli byť vhodné osobnosti do vedenia ... Ale ak súčasné vedenie samo takýmto výberom v minulosti neprešlo, tak toho možno ani nie je schopné ... je to začarovaný kruh ...

ngma
Príspevky: 153
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

....s tým kruhom máš pravdu, no začať nejako by sa mohlo.
Možno spraviť čiaru čo kto bol na čo zvyknutý, riadne zadefinovať pracovnú náplň, zamestnanec by mal vypĺňať pracovný formulár , niečo ako výkaz s úlohami ktoré boli plánované na 1 týždeň - ten by mal mať k dispozícii zborový výbor, aby práca kazateľa mohla byť koordinovaná v danom regióne, zborový výbor by sa k tejto práci súhlasne vyjadril, platové nastavenie by sa malo viac rozložiť podľa určitých kritérií /asi aj niečo je, ale neviem ako je to realizované aj z pohľadu zamestnávateľa - čo sa týka výkazov tzn. robí čo je potrebné, nie to čo chce len on sám/, v týchto veciach ľudské nastavenie s výborom zboru a vedením cirkvi a samozrejme robiť túto služobnosť ako Bohom zverené poslanie /nie len ako zamestnanie, ktoré 8 hodín odpracujem/

Petka

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa Petka »

Kazteľa, ktorého neprijme SZ, prijme určite ČZ alebo MZ :) Deje sa to aj naopak....

ngma píše o konkurzoch v USA - môžem to potvrdiť, zrovna v čase, keď som tam navštívila jeden zbor, tak tam takýto konkurz prebiehal...
V oznamoch informovali zbor o tom, že sa im bol predstaviť ďalší kazateľ s rodinou a ten a ten termín bude kázať v ich zbore. Mali tam pred tým už dvoch kandidátov. Osobne si myslím, že má potom takýto kazateľ úplne iný prístup k danému zboru a svojim povinnostiam.

ngma
Príspevky: 153
Dátum registrácie: 03 Mar 2015, 19:09
Kontaktovať používateľa:

Re: Čo s neschopnými kazateľmi?

Neprečítaný príspevok od používateľa ngma »

Vďaka Petka za potvrdenie skutočnosti - to je výhoda keď si to zažila

aj keď názov článku je dosť krutý, lebo neschopný je totálka stav. Ale v reálnom živote je každý na niečo vhodný a má určité obdarovanie.
Možno nie na prácu kazateľa ale skôr inú služobnosť v cirkvi - vrátane inštitúcií, prípadne sa uplatniť mimo cirkev úplne.
Ale to čo si uvedomujem je to, že USA to je liaheň na kazateľov + iné možnosti k službe.
No vybrať na SK už len do SZ to čo potrebujeme je problém. Čiže vieme čo by sme potrebovali, ale takého na Sk človeka nemusíme mať a preto vyberieme z toho čo je dostupné

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných